Het circulair toepassen van vrijkomende materialen speelt niet alleen binnen Vink Aannemingsmaatschappij een belangrijke rol. Circulariteit heeft de toekomst voor heel Nederland. Maar waar begin je als het om circulair slopen gaat? In het kader van Wereld Recycling Dag (18 maart) zetten we de belangrijkste aandachtspunten op een rij.
Plan voldoende tijd in voor inventarisatie
Door meer tijd aan het begin van het project in te plannen, is er meer gelegenheid om een circulair plan op te stellen. Hierbij inventariseer je eerst welke materialen er allemaal aanwezig zijn in het gebouw die een tweede leven kunnen krijgen. En hoeveel tijd kost het demonteren? Hoe zit het met transport? Vooraf nemen we alle voors en tegens in overweging om te bepalen wat we gaan hergebruiken of recyclen.
Zet de afzetmogelijkheden op een rij
Bedenk waar de vrijkomende materialen zowel hergebruikt als gerecycled kunnen worden. Er is een steeds groter wordend netwerk van particulieren en kleine bouwbedrijven die hierin geïnteresseerd zijn. Daarnaast zijn diverse gemeenten zogeheten ‘hubs’ aan het opzetten waar je eveneens de materialen kunt aanleveren.
Werk beter samen in de keten
Een circulaire aanpak is een gezamenlijke aanpak. Met name bij grote bouwbedrijven valt nog winst te behalen als het gaat om hergebruik van materialen. En dan met name in hoe ze samenwerken met (kleine) bedrijven in de keten. Een buitengevel uit een sloopproject kan bij een renovatieproject toegepast worden als kantoorinrichting of roomdivider. Maar alleen als elk onderdeel van de keten dit mogelijk wil en kan maken.
Betrek de architect erbij
Voor een geslaagde circulaire aanpak, moet de architect betrokken zijn bij het gehele proces in de keten. De architect kan al in de ontwerpfase van nieuwbouw of renovatie rekening houden met welke materialen er uiteindelijk vrijkomen en hoe ze hergebruikt of gerecycled kunnen worden.
Inzet van vakkundig personeel
Het succes van een circulair project valt of staat daarnaast vanzelfsprekend met de kwaliteit van het personeel. Van de aanwezige kennis van de diverse materialen die een gebouw kan bevatten: zoals kozijnen, deuren, isolatiemateriaal, systeemwanden, kabelgoten, gevelelementen, lampen en pvc. Bij het demonteren kan per materiaal rekening gehouden worden aan welke eisen het dient te voldoen. Zodat een product ook volledig kan worden gedemonteerd. Wanneer ook meer één onderdeel ontbreekt, kan een product niet meer toepasbaar zijn en zijn waarde verliezen. Daarnaast is het van belang dat het personeel netjes en voorzichtig met de materialen omgaat bij de demontage. In plaats van direct de welbekende sloopkogel aan het werk zetten.
Het verhaal: circulair versus de prijs van nieuwe grondstoffen
Voorheen waren nieuwe materialen – zonder beschadigingen en volledig naar wens en maat – goedkoper in aanschaf dan hergebruikte of gerecyclede materialen. Door de exponentiële brandstofprijzen en prijsverhogingen in de grondstoffen van diverse materialen zien we de prijzen van nieuwe producten hard stijgen. Hierdoor krijgen producten die gerecycled zijn, of opnieuw worden toegepast meer kans. Naast het duurzame aspect kunnen zo ook de stijgende prijzen als verkoopargument dienen.
Meer weten over circulair slopen? Of hulp nodig bij een sloopproject? Wij helpen u graag!