De Heus Voeders wilde graag een nieuw siloblok laten plaatsen tussen andere bestaande silo’s. De uitdaging? Er stond al een grondstofsilo uit de jaren ‘70 van 29 meter hoog mét kelder op deze plek, welke moest worden gesloopt. En tijdens deze sloop moest het productieproces van de andere silo’s én het kantoor gewoon door kunnen gaan. Onder deze ingewikkelde omstandigheden realiseerde Vink Aannemingsmaatschappij succesvol de sloop, zodat De Heus Voeders kan gaan starten met de nieuwbouw.
Opdrachtgever: De Heus Voeders B.V.
Expertise: Slooptechniek
Onderaannemers: Flory Asbestverwijdering B.V, Lek Sloopwerken, De Vries Grond & Sloopwerken, Hoogwerker- & Kraanverhuur van den Brink, MVB Barneveld, Boor- en Zaagbedrijf Thomassen BV, Gebr. van der Heiden, Transportbedrijf Vink en Zonen BV
Looptijd werkzaamheden: 8 weken
In cijfers: Hoogste punt silo: 29 meter, kelder 3,5 meter diep, vrijkomende materialen (prognose): dakafval 5.000 kg, b-hout 24.000 kg, bouw- en sloopafval 6.000 kg, mengpuin 1.100.000 kg, betonpuin 2.000 kg, staal/ijzer 40.000 kg
Projectvoorbereiding en asbestsanering
Dit grote project vroeg om een goede voorbereiding en een gedetailleerd plan van de werkzaamheden. We schreven een uitgebreid plan en na goedkeuring werden de voorbereidingen in volle gang gezet. Allereerst moest het asbest worden gesaneerd en de dakopbouw en mengmachines moesten handmatig worden gedemonteerd.
Sloopwerkzaamheden van hoog naar laag
Om de veiligheid van het naastgelegen kantoorpand te waarborgen, sloopten we de muur van het gebouw handmatig. Eerst werd het gebouw verlaagd van 29 naar 24 meter hoogte, vervolgens kon onze sloopkraan met lange arm de constructieve sloop veilig uitvoeren. Nadat de hoogbouw vakkundig was gesloopt, startten we met de sloopwerkzaamheden van de begane grond en de kelder. Als voorbereiding op de nieuwbouw boorden we gaten in de gewapende betonvloer van 65 cm diep en 70 cm breed. Het betonpuin dat hierbij vrijkwam, recycleden we tot grindvervanger voor nieuw beton.
Duurzame recycling
Wij staan voor duurzaam slopen, waarbij we zo veel mogelijk van de sloopmaterialen hergebruiken. Bij de sloop van deze silo van De Heus scheidden we alle vrijgekomen materialen op basis van soort, vervolgens voerden we deze af. Het puin werd verwerkt tot menggranulaat dat geschikt is voor het verharden van de bouwplaats of als fundering voor nieuwe bestrating. Dankzij deze duurzame aanpak konden we wel 98% van de vrijgekomen materialen recyclen.
We vertellen je graag meer over de (duurzame) sloopwerkzaamheden!