6 februari 2020

Sloop EOB-kantoor in Rijswijk

Vink sloopt in opdracht van aannemer J.P. van Eesteren het voormalige kantoor van de Europese Octrooibureau (EOB) in Rijswijk, pal naast het gloednieuwe gebouw aan de A4.

Dat gebeurt onder meer met twee 30-tons sloopmachines die zichzelf naar beneden werken. Daarbij worden ze bijgestaan door een 600 tons Terex-Demag kraan met een mastlengte van 123 meter.

Vink werkt daarbij zo circulair mogelijk, zodat zoveel mogelijk materialen hergebruikt kunnen worden. Van de 53 miljoen kilo aan vrijkomende materialen, krijgt maar liefst 52,9 miljoen kilo een tweede leven.

Het gaat daarbij onder meer om plafonds, vloerbedekking, binnenwanden, raamkozijnen en geveldelen. Ook lichtarmaturen zijn op andere projecten opnieuw ingezet, een deel van het sloophout is verwerkt tot meubels, het constructiestaal wordt weer ingezet in de bouw.
Wat overblijft zijn de vloeren, trappenhuis, liftschachten, stabiliteitswanden en kolommen van gewapend beton. Dat wordt vermalen tot granulaat, waarna het verwerkt wordt in nieuw beton.

De sloop van het kantoorpand wordt zeer gecontroleerd uitgevoerd. Het nieuwe EOB-kantoor dat is opgetrokken uit glas en staal, staat namelijk slechts op 11 meter afstand van het te slopen kantoor. Ook de snelweg ligt dichtbij.

Om overlast te voorkomen heeft Vink duizenden vierkante meters stofdoek opgehangen. Ook wordt volcontinu gesproeid om stofverspreiding te voorkomen. En in de planning houdt Vink we rekening met het geluid; van het hakken van beton bijvoorbeeld. Dat gebeurt zoveel mogelijk buiten werktijden van EOB.

In 2020 moet de sloop afgerond zijn. Dan ontstaat onder andere plek voor de grote waterpartij die straks het nieuwe gebouw  zal omringen.

Klik hier voor een artikel over dit project op Bouwmachines.nl

Projectontwikkeling